Jur Eckhardt

musicus/producer/geluidstechnicus/arrangeur/componist/tekstschrijver/dirigent
maar ook … levenskunstenaar/ levensgenieter/ cultuurvreter/ globetrotter/ gastronoom

Geboren op 16 februari 1949 in Groningen, grootgebracht in Haren, genoot van z’n 6e tot z’n 18e privé een klassieke piano-opleiding. Al op jonge leeftijd openbaarde zich een brede interesse in de meest uiteenlopende muziekstijlen. Op de middelbare school, in de roemruchte 60-jaren, speelde hij al in diverse bandjes en bekwaamde zich naast de piano ook op andere instrumenten (bas, gitaar, accordeon, synthesizer, mandoline…als het maar snaren of toetsen heeft!). Zijn eerste plaatopnames vonden al in 1966 plaats.

Na het behalen van zijn HBS-A diploma studeerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen een aantal jaren rechten en psychologie, welke studies hij echter beide niet afrondde, vanwege zijn uiteindelijke keuze om door te gaan in de muziek. In de ‘early years’ speelde hij als toetsenist/gitarist/zanger in tal van noordelijke bands, zoals The Survivors, Blueshouse Fusion, Historic Soul en de hardrock-group ASH-TRAY, de eerste Groninger band die regelmatig in het Amsterdamse Paradiso optrad. Met de laatste groep oogstte hij zowel nationaal als internationaal succes, de groep verscheen op single en de mede door Jur gecomponeerde rockopera “Jayne” ging langs vele theaters. Ook trad de groep regelmatig op in het voorprogramma van o.a. Brinsley Schwarz (met Nick Lowe), Focus, Argent, Rare Bird, Stampeders.

In de 70-er jaren vormde hij samen met Fries Wolma, met wie hij ook al in ASH-TRAY speelde, het duo Reno & Frisby (country-rock). Hun single “Colorado” was redelijk succesvol. Daarna vervolgde Jur zijn weg als beroepsmusicus en speelde en zong hij ruim 20 jaar in allerlei bands, combo’s en orkesten (zoals Monique & The Saints, Dandy, Orkest Arie Ribbens, North Star Showband, The Highmore City Seven, Orkest Bob Kelly) en begeleidde in die periode vrijwel alle bekende Nederlandse artiesten. Verder deed hij veel studiowerk en is als multi-instrumentalist (toetsen, gitaar, bas, accordeon, percussie, backing-vocals) te horen op vele honderden singles, lp’s en cd’s. Aan ruim 2500 uitgebrachte liedjes verleende hij zijn medewerking en is daarmee waarschijnlijk de meest te beluisteren noorderling op plaat en cd.
Samen met Eddy Harms richtte hij midden 70-er jaren de productiemaatschappij North Star Productions op en werkte jarenlang voornamelijk in de Flowertree Studio in Schoonebeek met Henk Bemboom en Jan Bloemsma, alsmede in de Spitsbergen Studio in Zuidbroek met Jan Willem Ludolph en Maarten de Boer. Ook werkte hij een tijdlang in de toenmalige RONO-studio (nu RTV Noord) als klankregisseur bij verschillende muziekopnames (o.a. White Honey, AA & The Doctors, Paul & André).
In 1981 verhuisde hij van Groningen naar Eelde en liet daar enige jaren later de JIP-Sound Studio bouwen, inmiddels bakermat van veel plaat-, cd- en reclamewerk (www.jip-sound.nl).
Door de jaren heen legde hij zich steeds meer toe op componeren en tekstschrijven. Zo’n 600 liedjes staan op zijn naam in de meest uiteenlopende genres, van pop-, folk-, country- en easy listening songs tot schlagers en carnavalskrakers als Brabantse Nachten, Polonaise Hollandaise, Rosamunde). Intussen bekwaamde hij zich als producer, arrangeur en geluidstechnicus en is als zodanig dan ook verantwoordelijk voor veel hitwerk van nationale en internationale artiesten. Van Jur zelf verschenen er tevens diverse singles onder allerlei uiteenlopende pseudoniemen.
De complete lijst van artiesten voor wie Jur geproduceerd en gearrangeerd heeft, is te groot om te publiceren, daarom slechts een greep hieruit:

Jan en Zwaan, Dennie Christian, Ronnie Tober, Het Sneeuwbal Trio, Ellen & The Moodmakers, Nico Haak, Hanny, Kleintjes Pils, Johan & Henk, Emile Hartkamp, Arie Ribbens, Gerard Schoonebeek, Lowland Trio, The Music Men, Koos Alberts, Eric Beekes, Ramon Beense, Max Muiderman, Alle Vijf, Mirella, Anita Meyer & Ewan Mack, Dennis Franke

maar ook:

Terry McCann, Warren Harry, New Adventures, Nurse, Second Skin, Hasan Band, Marjol Flore (Edison-nominatie ’82), La Vida Jazzband, Misty Four & Trio Cor Bakker, Salonorkest Pluche, Ensemble Romanesca, Les Bohèmes, Jacqueline, Peter Schneider, The Javelins, Jacques Kloes (Dizzy Man’s Band), Marty, Gouden Trompetten, Harry Rijnbergen (RO-D-YS).

Als noorderling in hart en nieren draagt hij uiteraard het dialect een warm hart toe, hetgeen resulteerde in een hele rits opnames van regionale artiesten, zoals:

Lianne Abeln, Egbert Meijers, Wia Buze, De Tuutjefloiters, Rond de Stamtoavel, Daipswale, Burdy, Imca Marina, Pé Daalemmer en Rooie Rinus, Börker Trio, Ben Zuur, Henk Wijngaard, De Boetenbaintjes, Alje van Bolhuis, Bende van Baflo Bill, Voorheen De Bende, Mark en Tjark.

Met de North Star Showband en het trio Henk Bemboom begeleidde Jur tijdens diverse Noordelijke festivals regelmatig veel van voornoemde artiesten maar ook vele anderen, waaronder Ede Staal. Met zijn eigen Orkest Jur Eckhardt verzorgde hij jarenlang de muzikale begeleiding bij live-concerten van Wia Buze en diverse RTV Noord gala’s.

Van 1996-2008 was Jur dirigent van het Eelder Shantykoor, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een koor van faam, met als hoogtepunt de 2 uitverkochte avonden in Martiniplaza bij het 10-jarig bestaan. Naast verantwoordelijk te zijn voor alle koor- en muziekarrangementen droeg hij op de bühne ook instrumentaal en vocaal zijn steentje bij. Tevens was hij werkzaam als dirigent van de Paiser Hopsingers, het Eelder Bloemenkoor en is dat tegenwoordig nog van de Stamtoavel Singers.

In de loop der jaren verschenen van zijn hand enkele muziekboeken
Strauß & Co
De 50 mooiste Shanties en Zeemansliedjes
– 25 jaar Pé Daalemmer en Rooie Rinus
– 55 jaar Liedteksten

en verleende hij als samensteller en eindredacteur zijn medewerking aan de boeken
25 Jaar tfc NOAD, de Wereld van een Toerfietsclub
The Javelins, It’s only Rock’n’Roll

In 2012 ontving hij voor zijn jarenlange bijdrage aan de Groninger muziek de prestigieuze Grunny Award uit handen van directeur Gijs Lensink van RTV Noord. In een speciale aflevering van het TV-programma ‘Laifde veur Meziek’ werd nog eens uitgebreid ingegaan op zijn carrière.
In dat zelfde jaar blies hij t.g.v. het 125-jarig bestaan ook het clublied van Be Quick nieuw leven in, de voetbalclub waar zijn vader vroeger als speler en jeugdleider furore maakte en erelid van was.

Naast de muziek heeft hij in de spaarzame vrije uurtjes nog tijd voor zijn andere grote hobby’s: wielrennen, tennis, genealogie, geschiedenis, fotograferen, het verzamelen van stripboeken, googlen, goochelen en last but not least: reizen.
Met name de lokale en regionale geschiedenis heeft zijn belangstelling getuige het voorzitterschap van de Historische Vereniging Ol Eel (Eelde) en de werkzaamheden als eindredacteur van het historisch kwartaalblad Kontakt.

Discografie:

Los van de vele, honderden singles, lp’s, mc’s en cd’s waarop Jur te horen is als toetsenist/bassist/gitarist en achtergrondzanger, maakte hij als uitvoerend artiest in bands, zowel onder eigen naam, als onder artiestennaam o.a. de volgende platen/cd’s:

Beatzanger in Musical Abraham (1968 – 113.342.L)
ASH-TRAY – Martian Hop/What Can I Do (1972  Polydor 2050 166)
ASH-TRAY – Early birdie/Japanese flower (1973 unreleased)
Reno & Frisby – Colorado/Raindrops Fallin’in September (1978 CNR 141 441)
Orkest Arie Ribbens – 100 jaar Arie Ribbens (LP 1979 North Star LNSP 100979)
Eddy & Jerry – Mata Hari/Joho Joho (1979 Polydor 2050 567)
Eddy & Jerry + spelers FC Groningen – FC Groningen is kampioen (1980 North Star SNSP 100580)
North Star Showband – Mona Lisa (1982 North Star LNSP 482)
North Star Showband – Delfziel (Grunneger Laidjesfestival 1982 Telstar 19022 TL)
North Star Showband – Steernnacht (Grunneger Laidjesfestival 1982)
ASH-TRAY – What Can I Do (My Generation 1983 North Star NSLP 383)
Backstreet Bluesband – Little Red Rooster (My Generation 1983 North Star NSLP 383)
Tommy Solo – Julie/Ik ben een rocker (1983 Polydor 813 333-7)
Tutti & Frutti – Pizza Romana/Mandolini, trampolini (1984 Polydor 821 051-7)
Tommy Toeter – Mijn toet toet/Geef mijn portie maar aan Fikkie (1985 CNR 145.168)
H5 – Frankrijk, Frankrijk/‘k Dacht ’t wel (1985 Polydor 883 471-7)
Lianne Abeln/Jur Eckhardt/Chris Ridenberg – Grunneger laidjes (MC 1987 Wolters Noordhof ISBN 90 6243 0899)
Orkest Bob Kelly – Just the way we are (MC 1987 JIP-Sound JIP MC8712)
Lianne Abeln/Jur Eckhardt e.a. – Grunnegers veur aaid (MC 1988 Mollebone Music EKS 1188)
Eelder Shantykoor – Singing & Sailing (CD 1996 Pink Records PRCD 96015)
Eelder Shantykoor – Shipmates (CD 1998 JIP-Sound JIP 980830ESK)
Eelder Shantykoor – Swinging Along (CD 2001 JIP-Sound JIP 010513ESK)
Eelder Shantykoor – 10 jaar Op Zee (CD 2003 JIP-Sound JIP 030309ESK)
Eelder Shantykoor – Home From the Sea (CD 2005 JIP-Sound JIP 050828ESK)
Eelder Shantykoor – Christmas at Sea (CD 2006 JIP-Sound JIP 061126ESK)
Eelder Shantykoor – The Last Farewell (CD 2008 JIP-Sound JIP 080314ESK)
duet met Wia Buze – Wied, Wied, Vot (CD 2009 Wia Buze – Mien Wad, Mien Stilte JIP 091010)
Stamtoavel Singers – 15 Tinten Grijs (CD JIP-Sound JIP-130628)
Gerard Kema – In Dreams (CD JIP-Sound JIP-140400)

De volledige lijst van singles, lp’s, mc’s en cd’s, waarvoor hij als producer/arrangeur verantwoordelijk was en waarop hij meespeelt en –zingt, is te groot om te publiceren (ruim 2000).